Sportfogadás III. – mire van szükséged?

Ismét a tőzsdéhez kell hasonlítanom a sportfogadást, mert talán az a legszemléletesebb. A bróker nem cask hasraütés szerint vásárol vagy ad el részvényt. Leegyszerűsítve látja azt, hogy a részvény értéke felfelé mozog, ezért vesz belőle. Mit csinál? Adatok alapján meghoz egy döntést. Azonban olyan sok adat van, amit egy-egy alkalommal elemezni kell, hogy egyetlen mérkőzés is elvinne akár egy egész napot is, mire valami igazán hasznosat találnál és még akkor nem is a legjobb ajánlat van a kezedben…

Mire van hát szükséged?

Mindenképpen kell egy kialakított rendszer, amit következetesen követsz. Ehhez kell kialakítanod a saját szokásaidat. Szokás alatt azt értem, hogy amikor a mérkőzéseket nézed, akkor mit is keresel pontosan. Kimenetelre akarsz fogadni, gólszámra, vagy valami alternatív lehetőségeket keresel.

Az biztos, hogy a sima tabellák, ahol a csapatok aktuális helyzetét, eddigi összes góljait, formáját láthatod, az megtévesztő lehet. Ugyanígy megtévesztő lehet az is, ha az utolsó 5 mérkőzés eredményét megnézed, mert sokan csak azt nézik, hogy 5-ből megnyert négyet, akkor bombaformában van. Mi van akkor ha ezek a mérkőzések kifejezetten gyenge csapatok ellen volt és most egy komolyabb ellenfél jön?

Mindeképp szükséged van egy komoly statisztikára, ami segít döntés hozni. Itt nem arról van szó, hogy ha egy csapat 80%-ban megnyeri az első félidőket, akkor most is biztosan így lesz. Ez azt jlenti, hogy találtál egy olyan csapatot, amelyiknek a mérkőzsein bátran fogadhatsz az első félidő győzelemre, DE! ezek csaki egyesével értendők, csak úgy lesz ebből profit, ha nem teszel mellé mást. Nincs annál bosszantóbb, amikor jön egy ilyen tipp és valami más miatt bukta van. Biztosan feltűnt, hogy nem egy listát kaptál arról, hogy mire van szükséged. Ehelyett lehet, hogy magadra ismersz, mert pontosan így csinálod mégsem vagy sikeres? Valóban celom volt egy kicsit életszagúvá tenni a dolgot, de most nézzük mi is kell ahhoz, hogy nagyban megnöveld a nyerési esélyeidet.

Sportfogadó iroda
Talán meglepő, hogy első helyre teszem ezt a pontot, de talán ez a legfontosabb minden egyéb “eszköz” közül.
Mindenek előtt a legfontosabb az online fogadás. Már elmúlt az az idő, amikor cask papíron lehetett feladni a szelvényt. Ma már persze elő lehet készíteni online is a papír alapú klasszikus tippmix szelvényt és nem különösebben időigényes feladni sem, sok hátránya van, íme a kettő legfontosabb: Időhöz vagy kötve, mert a lottózók bezárnak és ha egy jó tipper van lehetőséged, akkor azt nem engedheted meg magadnak, hogy ne add fel cask azért, mert már elmúlt 8 óra és bezárt a lottózó. A másik ennél is fontosabb tényező az, hogy az online irodák sokkal job szorzókkal dolgoznak és sokkal szélesebb a fogadási kínálat is. Sajnos azt kell mondjam, hogy a papír alapú tippmix nem alkalmas arra, hogy profi fogadóként abból profittal gyere ki.
Ha felajánlanám neked, hogy adj nekem 1 napra 10ezer Ft-ot és én másnap visszaadok neked 17 ezret, vagy visszaadok 18000-et, melyiket választanád? Tovább megyek, ezt játszuk el minden nap. Ez napi 1 ezres különbség.

Ugyanez igaz arra, hogy egy eseményre 1,7 vagy 1,8 szorzóval tudsz fogadni. Ha papíron játszol, máris elvettél magadtól egy kisebb vagyont. Menjünk tovább ugyanezen a gondolatmeneten, mert az online fogadóirodák között is sokszor óriási különbség van. Soksor láttam azt, hogy egy adott meccsnél a döntetlenre az egyik helyen 3,3 volt a szorzó, máshol pedig 3,8 !!! Nem tűmik soknak, de ez óriási különbség.
Éppen ezért fontos az is, hogy több vasat tarts a tűzben és legyen több online számlád, hogy mindig a legjobb szorzóval tudd megfogadni a kiválasztott eseményedet.

A statisztika
Annak ellenére, hogy egy statisztikai adatból nem következik semi sem egyenese, nagyon jó becslést lehet vele elvégezni. Ha egy csapat rendszeresen játszik döntetlent féliődben, vagy végeredményként, akkor arra már fel lehet építeni egy fogadási rendszert is. Azonban ezeket nem fogod cask úgy meglátni. Ehhez számítások kellenek. Gólátlagtól kezdve a mérkőzések fontos adatainak elemzése, ami nagyon időigényes, ha magadnak kezded el számolgatni. Szerencsére erre van több oldal, ahol ingyenesen is elérhető minden fontos adat. Természetesen vannak előfizetést ajánló oldalak is, ahol a hagyományos adatokon felül olyan kiemelésekkel találkozhatsz, amit amúgy nem vennél észre és sokban meg tudják könnyíteni a dolgod. Ilyen például a Footstats.org vagy a teamraknings.com, de ide sorolhatnám a Betdynamo oldalt is, mind kiváló statisztikai oldalak. Nem kell messzire menni, az eredmenyek.com is kiváló arra, hogy valahol elinduljunk. A lényeg, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy mit keresünk és céltudatosan azokra az adatokra figyeljünk.

Eddig a csapatok statizstikájáról beszéltem, de van még egy nagyon fontos statisztika, ami a profi sportfogadó ismérve. Saját magadról is vezetned kell egyet. Miért fontos ez? Mert a statisztika teljesen őszintén megmutatja neked, hogy nyereséges vagy-e. Megmutatja azt, hogy milyen szokásaid vannak, az mennyire hatékony és fel tudod mérni azt, hogy jó irányba haladsz vagy sem.